Kuchnia Małego Kopernika to nasza kolejna mocna strona.

W Przedszkolu szerzymy świadomość, że można zjeść smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Chcemy rozbudzić w Dzieciach potrzebę dbałości o własne zdrowie i ciało. Dbamy o to, żeby nasze posiłki były pełnowartościowe i różnorodne. Wszystkie dania zapewniają odpowiednio kaloryczną dietę w oparciu o prawidłowe normy żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia.
tabela kalorie

Normy żywieniowe dla populacji polskiej – nowelizacja

 

Główne zasady naszej kuchni to:

  1. Nie używamy ulepszaczy i produktów zawierających glutaminian sodu – wszelkie dania gotujemy na przygotowywanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych, ziołowych i mięsnych. Potrawom smaku dodają zioła, cebula, czosnek itp.
  2. Dzieci w naszym przedszkolu nie jedzą parówek, mielonek, pasztetów ze sztucznymi dodatkami. Wędliny pieczemy we własnej kuchni bądź kupujemy u lokalnych producentów stosujących tradycyjne metody wyrobu.
  3. Nie używamy białego cukru i sztucznych słodzików – zastępujemy je miodem bądź brązowym cukrem. Nie stosujemy herbatek w granulkach! Zastępujemy je herbatami owocowymi, kompotami i wodą mineralną.
  4. Jogurty i serki tylko naturalne – dodajemy do nich owoce sezonowe bądź suszone, bakalie lub naturalne musli.
  5. Ograniczamy spożywanie białej mąki, zastępujemy ją żytnią, razową, orkiszową i kukurydzianą.
  6. Ilość soli w naszej kuchni sprowadzamy do minimum.
  7. Staramy się wprowadzać do naszego menu ryby.
  8. Raz w tygodniu w naszej placówce mamy dzień wegetariański.
  9. Potrawy przygotowujemy przede wszystkim na bazie warzyw i owoców sezonowych.
  10. Wiemy, że Przedszkolakom ciężko zjeść naraz obiad dwudaniowy, dlatego zupę, jak i drugie danie serwujemy w osobnych godzinach.

Przykładowe menuzdj

W ciągu dnia Dzieci mają zapewniony nieograniczony dostęp do wody mineralnej.
W przypadku alergii pokarmowych Przedszkole Małego Kopernika zapewnia Dziecku odpowiednią dietę eliminującą produkty uczulające.